Rektorn har ordet

Vi testar något nytt fram till jul…

Det är dags att uppdatera våra ordningsregler och i samband med detta har en diskussion om mobilanvändandet ägt rum.

Under hösten har det i olika forum uppkommit oro bland elever och föräldrar gällande användandet av mobiltelefoner för olämpligt bruk där förekomsten av våldsspel, filmning, fotografering, olämpliga bilder samt kränkningar på sociala medier på mobiltelefonerna under raster samt i bussen till och från skolan. Det har också framkommit att många elever avstår från att röra sig och delta i aktivitet under rasterna för att sitta med sina mobiler och spela eller dylikt.

Frågan har avhandlats i föräldraråd, elevråd och personalgrupp.

I personalgruppen är vi överens om att förbud sällan leder dit man önskar och därför är förbud inget bra alternativ. Vi vill istället att eleverna ska lära sig sunda förhållningssätt till det mesta, alltså inklusive våra digitala plattformar som mobiler och datorer. Dessutom har mobiler använts i undervisningen på olika sätt, kanske framförallt förra året, vilket överlag fungerat bra.

I elevrådet lyftes det också fram att tryggheten känns viktig och att elever ibland hamnar i oönskade situationer när någon tar en bild på en eller att man ser en bild på något otäckt som man inte själv hade förväntat sig att se.

I föräldragruppen lyftes det fram att en del föräldrar gärna såg ett totalt förbud av användandet av mobiler medan andra tycker att mobiler är nödvändigt för snabb kontakt med barnen till exempel.

Alla dessa aspekter diskuterades i elevrådet, förra veckan och där mellanstadieelever lyfte förslaget med att vi kan testa att inte ha mobiler på till exempel raster, fram till jul för att testa om det blir annorlunda på något sätt. Förra året var regeln att mellanstadieelever fick använda mobiler på raster som inte var gemensamma för hela skolan.

Lågstadieeleverna lyfte att en del elever har mobiler med sig till skolan nu, men att förra årets beslut av elevrådet borde gälla- nämligen att man inte använder mobil i skolan när man går på lågstadiet.

Jag vet också att många vårdnadshavare behöver få tag på sina barn för att informera om eftermiddagens aktiviteter, tack och lov är det sällan akuta och hemska saker som behöver informeras om, utan det mesta kan vänta tills efter skoldagen är slut och det ska man självklart kunna fortsätta göra.

Vår ambition är alltså:

  • Att elever på mellanstadiet får ha med sig sin mobil till skolan, men att ljudet är avstängt och att den ligger i väskan under skoldagen.
  • Undervisande lärare äger det fulla mandatet att avgöra hur mobilen ska användas på lektionen, dvs om den får/bör användas i undervisningssyfte.
  • Lärare äger också rätten att beslagta mobiler som missbrukats tills skoldagen är slut.
  • Vill man kolla av sin mobil snabbt för att se om vårdnadshavare skickat viktiga sms eller dylikt så går det bra att snabbt göra det innan man går ut på rast och leker/rör på sig, men då stannar mobilen i väskan.
  • Har man som vårdnadshavare ett viktigt ärende till sitt barn, tex att ett läkarbesök bokats in samma dag eller att en akut situation uppstått så går det bra att meddela läraren via mejl eller telefon 08-59143100 för att säkerställa att informationen gått fram.
  • Att elever och vårdnadshavare bestämmer så långt det går, vem man ska leka med dagen innan och inte under skoltid då detta tenderar och lägga fokus på fel saker.
  • Att vårdnadshavare försöker spara på antalet sms under skoldagen så att eleverna kan fokusera här och nu.
  • Att vårdnadshavare och vi i skolan diskuterar vilka sunda förhållningssätt man kan ha till sin mobil till exempel; det är bra och viktigt att röra på sig på rasten- mycket bättre än att sitta still. Eller; om jag retar mig på någon i klassen är det bättre att prata om det än att skriva en taskig kommentar på Instagram. Eller; Om jag får ett sms på lektionen- så kommer jag bättre kunna fortsätta fokusera på lektionen om mobilen ligger i väskan än på bordet. Eller; Om jag spelar det här krigsspelet så kanske jag bör göra det hemma eftersom det finns yngre barn på min skola som kan bli rädda.

 

Tanken med att diskussionen väcks är som ni säkert förstår att få eleverna att reflektera över sitt mobilanvändande, sin fysiska aktivitet under en skoldag samt att mobiler mer används som ett redskap under arbetsdagen dvs. skoltiden snarare än en leksak. Precis som vi vuxna förmodligen använder våra mobiltelefoner.

Vidare är diskussionen viktig också när vi pratar respekt, allas lika värde, förhållningssätt, diskriminering och mobbing.

Tanken är att just denna ordningsregel ska gälla fram till jullovet och därefter diskuteras i elevrådet igen.

Nu har ni lite mer bakgrund kring just denna punkt i våra ordningsregler och vårt likabehandlingsarbete.

 

Med vänlig hälsning

Camilla Uddman

Rektor

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s